Κοινωφελές έργο

  Το Κοινωφελές Ίδρυμα Διονύση Πασχάλη, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Βοήθεια στον  συνάνθρωπο», το οποίο επιδιώκει να συμβάλει στην ανακούφιση των  ευπαθών ομάδων της Ελληνικής κοινωνίας, οι οποίες πλήττονται ακόμη περισσότερο από τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας. Στόχος του προγράμματος είναι να ανακουφίσει  τους πληγέντες που λόγω κοινωνικών, οικονομικών και γεωγραφικών παραγόντων στερούνται βασικών παροχών. Παράλληλα ενισχύει και κάθε άλλη κίνηση και δραστηριότητα που υλοποιείται από Νοσοκομεία, Κλινικές και Θεραπευτήρια, από Ιερές Μητροπόλεις και Ενορίες, από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και από θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης. Στόχοι του Προγράμματος «Βοήθεια στον  συνάνθρωπο» είναι:

1) Η στήριξη άπορων οικογενειών σε συνεργασία με το σώμα της Εκκλησίας, ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξασφαλίζοντας για κάποιο χρονικό διάστημα τα τρόφιμα, την ένδυση, την θέρμανση, καθώς και την ικανοποίηση άλλων βασικών αναγκών  σε οικογένειες που βιώνουν φτώχεια ή διοργανώνοντας κατά καιρούς δράσεις επισιτιστικής βοήθειας κατά προτεραιότητα  σε απομακρυσμένες περιοχές (αγροτικές, νησιωτικές).

2) Η ενοικίαση κάποιου χώρου από τον αντίστοιχο ΟΤΑ ή Δήμο για την φιλοξενία αστέγων και την μετέπειτα εξασφάλιση των βασικών αναγκών τους(σίτιση, θέρμανση, κ.τ.λ)

3) Η παροχή υπηρεσιών σε άτομα μεγάλης ηλικίας που ζουν μόνα ή άπορους ηλικιωμένους, ενισχύοντας τα προγράμματα «Βοήθεια στον  σπίτι» και «Κοινωνικής Μέριμνας» με έμψυχο δυναμικό και ιατρικό εξοπλισμό, εξασφαλίζοντας γι’ αυτούς τους ηλικιωμένους ανήμπορους συμπολίτες μας, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης συνεχίζοντας  να ζουν κοντά στους οικείους τους, και αποφεύγοντας έτσι την ασυλοποίηση και τον ιδρυματισμό.

4) Η Στήριξη και συντήρηση των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στελεχώνοντας τα με το αναγκαίο εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό,  αλλά και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για να καλυφθούν οι μηχανογραφικές και γραμματειακές ανάγκες, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες του σε όσο το δυνατόν περισσότερους ηλικιωμένους με στόχο πάντα την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

5) Η Συντήρηση αγροτικών ιατρείων και προμήθεια πάσης φύσεως ιατρικών μηχανημάτων και εργαλείων καθώς και φαρμακευτικών αναλώσιμων υλικών ή συναφών ειδών που είναι απαραίτητα για τη σωστή και ολοκληρωμένη λειτουργία του ιατρείου.

6) Παροχές ιατρικών συσκευών σε δημόσια νοσοκομεία, κλινικές και θεραπευτήρια στελεχώνοντάς τα με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και σύγχρονα μέσα ώστε να λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα των διεθνών επιστημονικών δεδομένων. Δημιουργία κινητών μονάδων αιμοδοσίας κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη.

7) Ενίσχυση των ορφανοτροφείων με την εξασφάλιση κάθε είδους εξοπλισμού (π.χ, εγκατάσταση κλιματιστικών, πετρέλαιο θέρμανσης,κ.α)

8) Οργάνωση συνεδρίων, μαθημάτων ή μορφωτικών σεμιναρίων με συμβουλευτικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων με στόχο την ενημέρωσή των οικονομικά  ασθενών ομάδων των απομακρυσμένων περιοχών  πάνω σε διάφορα θέματα (θέατρο, ψυχολογία, ιατρική, μουσική,κ.α.).

9) Η συνέχιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών και των σχολείων που κινδυνεύουν να κλείσουν σε ορεινές περιοχές εξασφαλίζοντάς τους την θέρμανση για τον χειμώνα αλλά και τον εξοπλισμό τους (έπιπλα, εγκυκλοπαιδικά ή μορφωτικά βιβλία, εποπτικά μέσα, παιχνίδια, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική χαρά, κ.α) προκειμένου να διευκολύνει την εκπαιδευτική προσπάθεια των παιδαγωγών.

10) Δημιουργία και συντήρηση βιβλιοθηκών για παιδιά και εφήβους, με στόχο όχι μόνο τον απλό δανεισμό βιβλίων και τη συσσώρευση γνώσεων, αλλά κυρίως την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού

11) Η οργάνωση και ενίσχυση μορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων οι οποίες συμβάλλουν στη σωματική και πνευματική υγεία των οικονομικά ασθενών ομάδων, ή στην εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πρόοδο. (Π.χ  η επίσκεψη ενός θεάτρου, η προβολή μιας ταινίας, η οργάνωση μιας επιμορφωτικής εκδρομής, μια πολιτιστική εκδήλωση με χορευτικά συγκροτήματα, κ.α) σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Δήμο ή Κοινότητα.

12) Η οργάνωση, προκήρυξη και παροχή υποτροφιών σε διακρινόμενους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές ή μεταπτυχιακούς φοιτητές του εσωτερικού ή εξωτερικού οι οποίοι δεν διαθέτουν επαρκή οικονομικά μέσα για την αντιμετώπιση των δαπανών εκπαίδευσής τους (π.χ η εξασφάλιση διαμονής στον τόπο εκπαίδευσης τους, ή ακόμη και η ενίσχυση της επαγγελματικής εγκατάστασής τους, μετά την περάτωση των σπουδών τους,κ.α).  Το ίδρυμα «Διονύσης Πασχάλης»  δεν αντιμετωπίζει την  υποτροφία σαν «οικονομική ενίσχυση» αλλά ως επιβράβευση και ενθάρρυνση των νέων παιδιών που παρά τις δυσκολίες προσπαθούν να ξεπεράσουν το κοινό μέτρο και συνιστά διάκριση για το αγωνιστικό τους ήθος. Ενδεικτικά αναφέρουμε το άρθρο για  τη χορηγία υποτροφιών σε αριστούχους μαθήτριες και μαθητές του Νομού Πιερίας.

“Τη χορηγία υποτροφιών σε αριστούχους μαθήτριες και μαθητές που προσέφερε το ίδρυμα «Διονύσης Πασχάλης», επαίνεσε ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης. «Άνθρωπο της προσφοράς» χαρακτήρισε τον κ. Διονύση Πασχάλη ο κ. Γιώργος Φαρμάκης, επειδή, όπως ανέφερε για τον χορηγό, αποφάσισε μέσω του ιδρύματός του να προσφέρει υποτροφίες σε μαθήτριες και μαθητές που αρίστευσαν την προηγούμενη χρονιά. Και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν κι άλλοι άνθρωποι ώστε να δοθεί το παράδειγμα συνεισφοράς, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.”

13) Παροχή υπολογιστών (σε σχολεία, συλλόγους, σχολές, κ.α) των απομακρυσμένων περιοχών και δημιουργία παιδικών και ενήλικων τμημάτων με το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό και τις ανάλογες προγραμματικές υποδομές για τον χειρισμό και την εκμάθησή τους. Πρόκειται για την παροχή εισαγωγικού χαρακτήρα μαθημάτων υπολογιστών στα µέλη της. Η προσφορά αυτή αποσκοπεί στη συμβολή, κατά το δυνατόν, της εξάλειψης του τεχνολογικού αναλφαβητισμού, ενθαρρύνοντας άτομα όλων των ηλικιών να αποκτήσουν φιλική επαφή µε τους υπολογιστές, αλλά και τη δεξιότητα στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται σήμερα.

14) Για τα άτομα χωρίς εργασία, είτε πρόκειται για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας(ιδιαίτερα εκείνοι με χαμηλά προσόντα), είτε για εκείνους που έχουν χάσει την εργασία τους(ιδιαίτερα τα άτομα άνω των 45 ετών), που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου είναι ελάχιστες οι ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας το Πρόγραμμα «Βοήθεια στον  συνάνθρωπο» περιλαμβάνει δράσεις όπως κατάρτιση και επιμόρφωση από ειδικό επιστημονικό προσωπικό , εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν.

15) Προστασία του περιβάλλοντος διοργανώνοντας ημερίδες με θέμα το περιβάλλον και την οικολογία, τοποθετώντας κάδους ανακύκλωσης και μπαζών αλλά και  μέσω της ενίσχυσης υπηρεσιών (π.χ της πυροσβεστικής με επαγγελματικό εξοπλισμό) σε τόπους όπου τα δάση, η φύση αλλά και είδη σπάνιων ζώων και φυτών κινδυνεύουν.

16) Η εξασφάλιση των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών ή και των σχολικών φροντιστηρίων της τρίτης Λυκείου σε παιδιά των οποίων οι οικογένειες τους δεν δύναται οικονομικά να τους τα παρέχουν

Copyright ©2012 . All Rights Reserved. Designed by Gotoweb